Tonfisk sashimi med Moromikräm (förrätt, 20min)

OBS, ovan proportioner är mer generös; 2 personer, ca 140 gram/person (totalt ca 280 gram) med samma proportioner på tillbehör som nedan för 4 personer. Lyxigt!

INGREDIENSER 4 portioner

  • 300 gram tonfisk sashimi (75 gram/person)

Kräm på Moromi

  • Liura Moromi, 4 msk
  • Rapsolja neutral, 3 msk
  • Vatten 1-2 msk, beroende på önskad fyllighet
  • Smaksätt försiktigt med vitvinsvinäger och socker

Jorärtskocksgari (inlagda grönsaker)

  • Jordärtskocka ca 100 gram, ca halv ”rot”
  • Pepparrot, 1 bit, 5cm (lag)+5cm (toppning)
  • Vitvinsvinäger, halv deciliter
  • Vatten, 1dl
  • Salt, 1 tsk
  • Socker, 2 tsk
  • Forellrom eller valfri rom (på bilden ovan finkornig rom från sill)
  • Liura Ärtsoja

TILLAGNING

Tina tonfisken i kylskåp om fryst, skiva i sashimitjocka skivor. Placera som en bukett på talrik.

Kräm på Liura Moromi

Blanda vatten och Moromi i stavmixerkanna (avlång avsedd för mixer). Mixa samman och tillsätt olja sakta. Smaksätt försiktigt med vitvinsvinäger och socker.

Jordärtkocksgari

Skala jordärtskockan. Koka upp lag på vitvinsvinäger, vatten, salt och socker.

Hyvla jordärtskockan lövtunt med mandolin eller potatisskalare samt skär pepparroten i stor bitar, lägg ned allt snabbt i varma lagen. Obs, lagen skall vara varm. Strax innan den kokat upp, lägg ned skivorna av jordärtskocka och lägg ned pepparroten och skud endast 1 minut, annars blir den för mjuk. Kyl ned hela blandningen i kylen.

Droppa ärtsoja innan servering.