Sallad / råa grönsaker
I alla enkelhet, före det att ni servera er måltidssallad, byt/komplettera din balsamvinäger mot/med Liura svensk Ärtsoja så får ni en smakupplevelse utöver det vanliga.
Pilgrimsmusslor med hasselötter (förrätt, 40 min)
INGREDIENSER 8 portioner
- 1 kg pilgrimsmusslor / kammusslor
- 2 schalottenlök (om små)
- 1 lime / citronhalva
- svartpeppar
- Påse Hasselnötter, skinnfria
- Liura svensk Ärtsoja
Skölj bort isen på musslorna. Lägg dem på en handduk/galler så de får släppa överflödig vätska. Stek gärna musslorna på hög temperatur i olivolja, sedan lite smör, helst i flera stekpannor för att undvika att de kokas i vätska. Peppra under stekning.
Strimla schalottenlök och finhacka en näve hasselnötterna. Fräs i smör. Pressa lime/citron och smakar av med ärtsoja.
Fördela toppningen på varje enskild mussla. Droppa några droppar ärtsoja på varje mussla med toppning.
Soppa med kräftstjärtar (30 min)
INGREDIENSER, 4-6 portioner
- 4 morötter
- 1 purjolök
- Steksmör
- 2 msk mjöl
- 1 liter vatten
- 2 fiskbuljongtärningar
- 400 gr. kräftost (mjukost)
- 2 dl crème fraiche
- 1 näve sockerärtor
- 1 burk kräftstjärtar i lag (går att byta till mindre fiskbitar som försteks)
- Dill
- Liura svensk Ärtsoja
TILLAGNING
Riv morötterna grovt, skiva purjon, fräs i smör i en stor kastrull. Sikta över mjölet, slå på vatten.
Tillsätt buljongtärningarna och låt tillsammans koka upp. Rör ned kräftosten och crème fraiche. Låt soppan koka en stund.
Lägg ner sockerärtorna (gärna delade på mitten) och koka ett par minuter. Vänd ner kräftstjärtarna och dillen någon minut före måltid. Vid fisk istället för kräftstjärtar, låt fiskbitarna tillagas i soppan 4-5 minuter beroende på tjocklek, alternativt koka dem separat och vänd i dem som kräftstjärtarna.
Smaka av försiktigt med ärtsoja, som förhöjer smakbilden.
Serveras med nybakat bröd eller t.ex. ”grande blanc” från Gateau.
Kycklingsoppa med nudlar (30 min)
INGREDIENSER 4 portioner
- 2 kycklingfiléer, 250 gram
- 2 paprikor
- 1 purjolök
- Smör
- 8 dl vatten
- 2 hönsbuljongtärningar
- 50 gram äggnudlar
- 1 krm kajennpeppar
- Liura svensk Ärtsoja
- ev Salt (sälta finns i Ärtsojan)
- Matyoghurt
TILLAGNING
Skär kycklingen i små bitar. Kärna ur paprikorna. Strimla paprika och purjolök. Fräs i en stor kastrull. Häll på vattnet och lägg i buljongtärningar. Låt soppan koka upp. Lägg i nudlarna, sönderbrutna för lättare konsistens. Koka upp i 3-5 minuter. Smaka av med ärtsoja och kajennpeppar och ev. extra salt. Servera soppa med en klick matyoghurt.
Köttfärssås med förvällda linser (30 min)
INGREDIENSER 4-6 portioner
- 1 gul lök
- 1-2 vitlöksklyftor
- 500-600 gram köttfärs
- 500-600 gram linser, förvällda röd/grön, ger nötighet
- Stjälkselleri, några stänger
- 1-2 rivna morötter
- Rött vin, halv deciliter
- Hela skalade tomater (kross går även bra)
- 1-2 lagerblad
- 8 korn kryddpeppar
- Torkad oregano, halv matsked
- Liura svensk Ärtsoja, en matsked
- Salt & peppar efter behag
- Ev kalvbuljong för mer sälta/köttigare, halv tärning men smaka först av
TILLAGNING
Finhacka gul lök och fräs på i smör. Fördela och fräs köttfärsen tills den ändrat färg. Blanda väl. Krydda med peppar.
Hacka och fördela de hela tomaterna eller tillsätt tomatkross. Häll på rödvin.
Tillsätt rivna morötter, hackad stjälkselleri samt lagerblad, kryddpeppar och pressad vitlök, torkad oregano och ärtsoja.
Koka så länge som möjligt. Smaka av. Behövs mer sälta tillsätt kalvbuljong eller salt och smaka av.
5 minuter före servering, häll i linserna. Smaka av och krydda med peppar och ytterligare ärtsoja vid behöv.
Nudelwok, vegansk (30 min.)
INGREDIENSER 4 portioner
Spetskål & broccoli kan ersättas av annan kol/ovanjordsgrönsaker som ligger i kylen.
- Bladspenat, ca 100-120 gram
- 1 msk ingefära
- 250 gram glasnudlar/nudlar
- 400 gram spetskål (brysselkål för den som föredra under årstid)
- 250 gram broccoli
- 1 gul lök
- 2 dl cashewnötter, ej rostade
- 4 msk mild valfri matlagningsolja; olivolja har för mkt, smak generellt
- 2-3 matskedar Liura svensk Ärtsoja
- 1-2 msk vitvinsvinäger/äppelcidervinäger
TILLAGNING
Koka nudlarna och ställa av.
Skär kålen i stora bitar och skär broccolin i mindre buketter. Skala och strimla löken.
Stek kål, broccoli och nötter i matlagningsolja på hög värme i en wokpanna eller motsvarande tills de får färg men fortfarande har kvar spänst.
Hacka ingefäran fint. Tillsätt lök, ärtsoja, vinäger och ingefära och fräs 1-2 minuter. Vänd sedan ner spenat och nudlar och servera direkt.
Fröja sashimilax (tonfisk) med Moromikräm (förrätt, 20min)
INGREDIENSER 4 portioner
- 300 gram Fröja sashimilax (tonfisk) (75 gram/person)
Kräm på Moromi
- Liura Moromi, 4 msk
- Rapsolja neutral, 3 msk
- Vatten 1-2 msk, beroende på önskad fyllighet
- Smaksätt försiktigt med vitvinsvinäger och socker
Jorärtskocksgari (inlagda grönsaker)
- Jordärtskocka ca 100 gram, ca halv ”rot”
- Pepparrot, 1 bit, 5cm (lag)+5cm (toppning)
- Vitvinsvinäger, halv deciliter
- Vatten, 1dl
- Salt, 1 tsk
- Socker, 2 tsk
- Forellrom eller valfri rom
- Liura svensk Ärtsoja
TILLAGNING
Tina laxen i kylskåp, skiva i sashimitjocka skivor. Placera som en bukett på talrik.
Kräm på Liura Moromi
Blanda vatten och Moromi i stavmixerkanna (avlång avsedd för mixer). Mixa samman och tillsätt olja sakta. Smaksätt försiktigt med vitvinsvinäger och socker.
Jordärtkocksgari
Skala jordärtskockan. Koka upp lag på vitvinsvinäger, vatten, salt och socker.
Hyvla jordärtskockan lövtunt med mandolin eller potatisskalare samt skär pepparroten i stor bitar, lägg ned allt snabbt i varma lagen. Obs, lagen skall vara varm. Strax innan den kokat upp, lägg ned skivorna av jordärtskocka och lägg ned pepparroten och skud endast 1 minut, annars blir den för mjuk. Kyl ned hela blandningen i kylen.
Droppa ärtsoja innan servering.
Tonfisk sashimi med Svensk Ärtsoja (20 min)
INGREDIENSER 4 portioner
- 250 gram tonfisk sashimi
- 2 st. salladslök
- Krispsallad, 1-2 salladsblad/person
- 1 halv röd chili, färsk
Dressing
- 1 Lime
- Salt
- Peppar
- 1 halv röd lök, (helst picklad rödlök)
- Liura svensk Ärtsoja (helst Liura Ärtsoja rökt; går att köpa kvartal 2, 2023)
- 1 msk olivolja
TILLAGNING
Stryk tonfisken med olja tunt på ytan. Salta och peppra.
Värm en teflonpanna (eller motsvarande) hett och sota ytan snabbt, vänd sedan och sota andra sidan (15 sekunder på vardera sida). Kärnan skall vara rå. Låt svalna. Skär i bitar vid servering.
Dressing
Hacka chili fint och skiva salladslök tunt. Finhacka rödlök. Riv zest av lime och pressa juicen och blanda allt i en skål. Tillsätt ärtsoja, olivolja och smaka upp med salt och peppar.
Skär till fina salladsblad, blanda ned tonfisken i dressingen och lägg upp på salladsbladen. Servera.
Stekt torskrygg* med Sandefjordssås på Liura Miso (60 min)
* perfekt till all nordisk fisk såsom hälleflundra, marulk, gös, rödspätta, rödtunga, röding, lax m.m.
Bild Ovan: filéer av torskrygg, gösfilé och hälleflundra skurna i mindre portioner placerade på Sandefjordssås. Valfritt extra moment vid tillagning: rimma torskryggen samt stek enligt nedan instruktion till hälften färdiga, sista momentet i ugn för att bevara saftigheten.
Bild under: Sandefjordsås under tillagning
INGREDIENSER 4 portioner
Fisk
- 150 gram fisk/person
- Salt
- Peppar
- Rapsolja till stekning
- Smör till stekning
Tillbehör
- 3 delikatesspotatisar/person
- 1 Broccolihuvud
- Halv påse/knippe salladslök
- Babyspenatpåse, 70 gram
- 1msk olivolja
- Salt
- Peppar
- 1 citron
Sandefjordsås på Miso
- 0,75 dl grädde
- 0,75 dl crème fraiche
- 75 gram smör
- Citronzest
- Liura Miso på bondbönor, 1-2 msk, efter egen smak
- Salt
- Svartpeppar
- Tillval: löjrom
TILLAGNING
Vi börjar med tillbehöret och sedan såsen som kan stå. Sist tillagas fisken.
Tillbehör
Skiva potatis i tunna slantar, dela broccoli i buketter. Koka potatis i lättsaltat vatten, tillsätt broccolin när potatisen börjar bli mjuk/klar. Koka sedan ca 2 minuter. Häll av vattnet.
Skiva salladslök och tillsätt till övriga färdiga grönsakerna. Vid servering, vänd ned spenat, smaka av med salt, peppar och olivolja samt citron.
Sandefjordsås på Miso
Koka upp crème fraiche och grädde i en kastrull. Mixa ned smöret i bitar med stavmixer för att såsen skall binda ihop. Smaksätt med Miso, peppar, salt, citronsaft och citronzest efter tycke och smak.
Fisk
Hetta upp stekpanna. Tillsätt lite olja. Salta och peppra fisken. Lägg i pannan. När fisken börjar få färg, tillsätt en klick smör. Lossa fisken i stekpannan så matfettet kommer mellan fisk och stekpanna, Vänd fisken när den fått fin gyllene färg. Ös med en sked pannans fett över fisken.
Servare fisken med tillbehöret och den goda såsen.
Scampi med svensk fisksås (förrätt/tillbehör 15min)
INGREDIENSER 4 portioner
- 2 scampi/person
- Salt
- Peppar
- Olja till stekning
Sås/dressing
- 1 halv röd chili
- 1 msk Liura fisksås (går att köpa kvartal 2, 2023)
- 1 msk ättika
- 1 msk socker
- 1 klyfta vitlök
- 1 halv kruka färsk koriander efter behag
TILLAGNING
Salta och peppra scampin. Hetta upp en panna och stek snabbt på hög temperatur.
Dressing
Hacka chili, vitlök, koriander och blanda med övriga ingredienser i en skål.
Servera som tapas förrätt eller tillbehör till en fräsch sallad.
Misosotad torskrygg (60min)
INGREDIENSER 4 portioner
- 0.7 deciliter saké
- 0.7 deciliter mirin
- 0.5 deciliter Liura Miso
- 2.5 msk strösocker
- 4 (ca 170-230 grams filéer) torskryggsfiléer
TILLAGNING
Fisken mariners 2-3 dagar före tillagning.
Hetta upp saké och mirin i en kastrull och koka upp i 20-30 sekunder för att låta alkoholen dunsta. Sänk sedan värmen och tillsätt Misopastan under vispning. När den är upplöst, öka temperaturen och vispa ned sockret och säkerställ att det inte kokar fast. Kyl sedan till rumstemperatur.
Torka torskryggarna från överflödig vätska. Massera sedan in marinaden ordentligt. Lägg i en form och täck med plast. Låt stå i 2-3 dagar i kylen.
Sätt ugnen på 200 grader. Torka bort överflödig marinad från fiskbitarna. Häll olja i en teflonpanna och stek ena sida i ca 3 minuter tills fisken får en brun eller svart yta, upprepa sedan för andra sidan under 2-3 minuter. Lägg sedan i en ugnsfast form, som gärna förvärmts i ugnen, och grädda i ca 5-10 minuter tills torsken skivar sig. Servera med svart ris, wokade grönsaker eller efter tycke och smak.
Stekt sparris med Miso/Moromi (15min)
Perfekt som snacks/tillbehör baserat på diverse grönsaker.
INGREDIENSER 4 portioner
- 2 msk Liura Miso på bondbönor
- Ett knippe sparris
- Broccolikronor
- Salt
- Peppar
- Matolja, neutral
Dipp – standard
- 2dl Majonnäs (egen eller köpt)
- 2 msk Liura Miso på bondbönor, eller efter behag
- 1/2 Citron eller 1/2 matsked vitvinäger
Dipp – lättare / magrare
- 1 dl grekisk Yoghurt
- 1 dl Crème fraiche / gräddfil
- 2 msk Liura Miso på bondbönor, eller efter behag
- 1/4 Citron eller droppar vitvinsvinäger
TILLAGNING
Blanda Miso med matolja och peppra och salta efter behag. Lägg ett ett tunt lager på varje grönsak.
Hetta upp en panna (teflon eller motsvarande) och stek grönsakerna tills de fått gyllenbrun färg.
Välj Dipp standard eller Dipp lättare. Smaksätt majonnäs med Miso. Smaka av med citronjuice eller vinäger. Byt ut majonnäsen med crème fraiche och gräddfil för en fräschare dipp.
Servera grönsakerna med dipp.
Moromi som topping på ris, lax och kyckling
Om ni i ert hushåll uppskattar att laga till ris, lax och kyckling i olika varianter och inte är rädd för att testa nya smakkombinationer så rekommenderas att prova att strö över Moromi med fingrarna direkt från förpackningen.
Enligt våra kunder är ris, lax och kyckling perfekt som topping för en förhöjd smakupplevelse.
Misomajonnäsrippel till ceviche (prova även gärna Moromi-rippel, 20 min)
Ett sätt att fullgöra smakupplevelsen är att göra en miso- eller moromisås och rippla den över måltiden; perfekt på ceviche, sushi bowl, grönsaker, grillad/stekt lax/kyckling m.m. Prova gärna detta recept med Miso- eller Moromirippel.
INGREDIENSER 4 portioner
- 50 gr. majonnäs, eller efter behag
- 30 gr. Liura Miso/Moromi
- 1 lime/citron eller Yusu
TILLAGNING
Blanda majonnäs, Miso eller Moromi i en skål. Är Mison och Moromin lite för trögflytande, späd med några droppar vatten. Pressa en halv lime eller 1-2 klyftor citron och blanda väl.
Snart flera recept här…
INGREDIENSER x portioner
- x
- x
- x
- x
TILLAGNING